Pieczenie ciasta i rozpływających się w ustach deserów to nie jedynie kwestia przygotowania słodkości, ale i zaprezentowanie wypieków w sposób elegancki i szykowny. Jest wiele domowych sposobów, które pozwalają udekorować deser.
Idealnym składnikiem podczas wytwarzania ozdób jest niezastąpiona czekolada. Dekoracje z czekolady są nie tylko pyszne, ale i eleganckie oraz minimalistyczne. Przystroją każdy deser w sposób subtelny, ale dokładny.
Dekoracje z czekolady – własnoręczny napis
Wykonanie własnoręcznego napisu z pysznej czekolady nie wymaga szczególnych umiejętności. Pierwszym krokiem jest przygotowanie przezroczystej folii, na której markerem umieści się dany napis. Może być to imię, krótka formułka życzeniowa albo wiek jubilata. Następnie należy przewrócić folię na drugą stronę i uprzednio roztopioną czekoladą, rysować po wcześniej zarysowanych liniach. Za pierwszym razem może nie wyglądać to zbyt estetycznie, ale wraz z zabraniem wprawy, kolejne próby będą lepsze. Kolejnym krokiem jest poczekanie chwilę, aż czekolada zastygnie, by następnie wylać na napis roztopioną czekoladę w innym kolorze, tak aby napis w elegancki sposób się uwidocznił. Ostatnim etapem jest wykrojenie szykownej tabliczki w wciąż elastycznej czekoladzie, którą można umieścić na torcie bądź cieście.
Dekoracje z czekolady dostępne tutaj.